شهر باستانی چاتال هویوک قونیه

به این مقاله امتیاز دهید

شهر باستانی چاتال هویوک قونیه و اطلاعات این مکان باستانی زیبا

محوطه‌ی نوسنگی چاتال هویوک که در تاریخ بشریت شاهد عصر مهم یکجانشینی و تغییرات اجتماعی مهمی همچون  آغاز کشاورزی و شکار بوده است،در فلات آناتولی جنوبی قرار دارد و منطقه‌‌ای به مساحت حدوداً ۱۴هکتار را پوشش می‌دهد. شهر باستانی چاتال هویوک قونیه از دو تپه‌شهر (هویوک) تشکیل شده است؛ هویوک شرقی این منطقه طویل‌تر است و قدمت آن به سال‌های ۶۲۰۰  الی ۷۴۰۰ پیش از میلاد بازمی‌گردد؛ این هویوک از ۱۸ لایه‌‌ی سکونتی تشکیل شده است. در لایه‌های مذکور عناصر مختلفی همچون نقاشی‌های دیواری،خطوط برجسته، مجسم و سایر عناصر هنری وجود دارند که در آن‌ها به نمادسازی تشکیل جوامع اجتماعی و ورود به دوران یکجانشینی پرداخته شده است. قدمت هویوک غربی نیز به سال‌های ۵۲۰۰ الی ۶۲۰۰ پیش از میلاد  بازمی‌گردد و دارای ویژگی‌های فرهنگی متعلق به دوران مس‌سنگی است. این ویژگی‌های چاتال هویوک درخصوص نحوه‌ی انتقال انسان از روستاهایی با قدمت بیش از ۲۰۰۰ساله به شهرنشینی نیز مدارک تاریخی مهمی ارائه می‌دهد. شهر باستانی چاتال هویوک قونیه متعلق به ۹۵۰۰ سال پیش است و شواهد منحصر به فردی از تکامل اجتماعی و فرهنگی بشریت را در فرآیند تاریخی ارائه می کند در ترکیه منطق تاریخی و باستانی بسیاری وجود دارد که متعلق به اولین دوره های بشریت است. منطقه چاتال هویوک که متعلق به دوران نوسنگی است، یکی از مهمترین آنهاست. این منطقه یک سایت باستان شناسی منحصر به فردی است که شاهد دوران زارعی انسان و انتقال آن به زندگی یکجا نشینی بوده است.

نمایی-از-شهر-باستانی-چاتال-هویوک-قونیه

موقعیت شهر باستانی چاتال هویوک قونیه

درباره چاتال هویوک قونیه

شهر باستانی چاتال هویوک قونیه که در ۱۱ کیلومتری شهرستان چومرا از توابع استان قونیه در آناتولی مرکزی واقع شده،به عنوان یکی از اولین مراکز اسکان بشریت پذیرفته شده و طبق یافته های باستان شناسی،حدود ۸ هزار نفر را در خود اسکان داده است. شهر باستانی چاتال هویوک قونیه که نمونه ای نادر از مراکز اسکان دوران نوسنگی است،به خوبی حفاظت شده و نام خود را از دو قله موجود در شرق و غرب خود گرفته است. این قله ها شبیه کوهان های شتر هستند و بدیدن دلیل نیز نام چاتال هویوک به معنی دو کوهانه به این منطقه داده شده است. به دلیل داشتن همه این ویژگی ها، نام چاتال هویوک از سال ۲۰۱۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. این تپه ها به مرور زمان و در نتیجه انباشته شدن ویرانه های حاصل از وقوع زمین لرزه ها و جنگ ها بوجود آمده اند. به همین دلیل نیز یک منطقه باستان شناسی بسیار مهمی محسوب می شوند که اطلاعات مهمی را در رابطه با دوره های مختلف تاریخی ارائه می کنند. این تپه ها که در مساحتی به اندازه ۱۴ هکتار گسترش یافته اند،بیش از ۲۰۰۰ سال بعنوان مرکز اسکان مورد استفاده قرار گرفته اند. ابعاد و طرح خانه ها در چاتال هویوک نمونه ای از شهرنشینی زود هنگام بر اساس آرمان های اجتماعی و تساوی حقوق است. یکسان بودن اندازه این خانه ها و ورود به آنها از طریق سوراخی که در پشت بام قرار دارد، از ویژگی های متمایز آنها محسوب می شود. خانه های مجاور هم ساخته شده اند، پیش بینی می شود وجود روابط خانوادگی قوی و اینکه مردم ترجیح می دادند یک زندگی دسته جمعی داشته باشند، دلیل این امر باشد.

چاتال-هویوک-قونیه

اشکال هندسی و مدل چاتال هویوک

اشکال هندسی، نقش گاو، گوزن، قوچ، ستاره و گل، طرح هایی در رابطه با شکار و رقص، بر روی دیوارهای شهر باستانی چاتال هویوک قونیه دیده می شود. در شهر نوسنگی چاتال هویوک بدلیل چسبیده شدن خانه ها به یکدیگر، کوچه ای وجود ندارد. از سقف ها برای ورود و خروج استفاده می شود، بنابراین ارتباط نیز از طریق پشت بام برقرار می شود. در نتیجه حفاری های انجام گرفته مشخص گردیده است که اولین ساکنین چاتال هویوک جوامع شکارچی بودند که پس از اسکان شروع به کشاورزی کرده اند. اولین محصولات کشت شده در چاتال هویوک گندم، جو و نخود فرنگی است. این جوامع علاوه بر کشاورزی به کار دامداری نیز پرداخته و شروع به اهلی کردن گاو و گوسفند کرده اند. در حفاری های انجام گرفته در تپه شرقی، تعداد زیادی از مجسمه های الهه مادر بدست آمده است. طول این مجسمه ها که از رس پخته شده، سنگ مرمر یا آهک ساخته شده اند بین ۵ الی ۱۵ سانتیمتر متفاوت است. مطالعات و حفاری های باستان شناسی در چاتال هویوک امروز نیز ادامه دارد. اگر با تور قونیه سفر کردید، به شما توصیه می کنیم که حتما از شهر باستانی چاتال هویوک قونیه که بیانگر زندگی مردم در هزاران سال پیش است، دیدن کنید. بدون بازدید از موزه ها، مساجد، کاروانسراها و بویژه موزه مولانا، این شهر قدیمی و باستانی اناتولی را ترک نکنید. حتما از پارچه های دست بافت ان خرید نمایید و غذاهای خوشمزه این شهر را بچشید.

خیلی خیلی ممنون که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید و امیدواریم تا اطلاعات خوبی را کسب کرده باشید همچنین می توانید برای دیدن دیگر جاذبه های شهر قونیه مقاله مسجد جامع عزیزیه قونیه را نیز مطالعه کنید.

تماس با ما1

تلگرام-شرکت