موزه وان
موزه وان یکی از زیباترین و غنیترین جاذبههای گردشگری موجود در این شهر میباشد
موزه وان مکان جالبی برای علاقمندان به اشیا و اسناد تاریخی میباشد، چرا که قدمت برخی از آثار موجود در موزه وان به ما قبل تاریخ باز میگردد. این موزه دارای دو سالن اصلی میباشد که در آنها انواع آثار تاریخی به نمایش گذاشته شدهاند. در این موزه آثاری نظیر سنگ قبرهای مربوط به ادوار آق قویونلو و قره قویونلو، ابزار ابسیدین، ابزار استخوانی و غیره نگهداری میشود، اغلب آثار موجود در این موزه به هنگام کاوشهایی که در تپههای کیزدامی و تیلکی انجام شد، کشف شدهاند.
همچنین خوب است بدانید بسیاری از اشیاء باستانی موزه وان متغلق به اوراتوها میباشد. به طور کلی در موزه وان بیش از ۳۳ هزار شیء باستانی وجود دارد که شامل انواع سکهها، انواع لوحها، انواع مهرها و نسخههای خطی اسناد تاریخی میباشند. گردشگران تور وان در هنگام بازدید از این موزه میتوانند تا حد زیادی با فرهنگ مردم باستان این منطقه آشنا شوند به همین جهت بازدید از این موزه را به تمامی گردشگران تور وان توصیه میکنیم.
آثار باستانی موجود در این مجموعه همگی بیانگر هنر و مهارت مردم باستان میباشند و گردشگران تور وان میتوانند از انواع وسایل سنگی و آهنی دست ساز موجود در این مجموعه بازدید کنند. پیشتر اشاره کردیم که در این مجموعه سنگ قبرهایی نگهداری میشود، جالب است بدانید این سنگ قبرها دارای اشکالی منحصر به فرد و عجیب نظیر قوچ و گوسفند دارد.
موقعیت موزه وان
درباره موزه وان
اولین قدمها برای ساخت یک موزه در استان وان در سال ۱۹۳۲ همزمان با کشف لوحهایی خط میخی که تاریخ فرهنگی طولانی و بسیار غنی وان را در بر میگرفتند، برداشته شد.
البته احساس نیاز برای مکانی مناسب جهت نگهداری از سنگ قبرههای متعلق به آق قویونلو (Akkoyunlu) و قره قویونلو (Karakoyunlu) در شکلگیری این موزه بیتاثیر نبود موزهای که در ابتدا به عنوان یک انبار ساخته شد اما بعدها به دلیل پیشرفت و افزایش اقلام ارزشمند در آن در سال ۱۹۴۵ به دفتر موزه و در سال ۱۹۷۲ به مقام مدیریت موزهها ارتقا یافت
پیشرفتی که با عوض شدن ساختمان آن همراه بود، موزه وان امروزه بیشتر اهمیت و ارزشش را مدیون مجموعهای غنی از اقلام اوراتوهاست، مجموعهای بزرگ که در سالهای هزاره اول توسط تمدنی برتر در آناتولی شرقی جمع آوری شد، موزه وان دارای دو سالن میباشد، سالنهایی بینظیر که آیتمهای باستان شناسی و قوم نگاری را به نمایش میگذارند.
در سالن باستان شناسی اقلامی نظر ابزار ابسیدین و ابزار استخوانی مکشوفه در طی کاوشهای مناطق کیزدامی (Kızdamı)، تیلکی تپه (Tilki Tepe) و سرامیکهای متعلق به هزاره سوم و نمونههایی از سرامیکهای طراحی و نقاشی شده مربوط به هزاره دوم یافت میشود. بسیاری از اقلام متعلق به اوایل عصرآهن و نمونههای بینظیر دوران اوراتوها در گورستان ارنیس (Ernis Necropolis) و توپراق قلعه در شهر وان و همچنین از چاوش تپه در منطقه گورپینار کشف شدهاند.
مناطقی که همگی جزو سکونتگاههای بشری مهم دوران اوراتوها به شمار میرفتند اقلامی که میتوان از آنها به عنوان شاهدی بر تبحر مردم آن زمان در کار سنگ، استخوان و فلز تراشی نام برد، در سالن قوم نگاری آن گلیمهای حکاری (Hakkari kilims)، کمربندهای نقرهای سبک وانی، زیورآلات سر، جعبههای تنباکو و همچنین نسخههای خطی و سکههایی مربوط به دوران مختلف نگهداری میشود.
از دیگر بخشهای موزه وان میتوان به بخش شرقی آن اشاره کرد، بخشی بسیار محبوب در میان بازدیدکنندگان که زیاد مورد توجه آنها قرار میگیرد. در باغ موزه وان ویکتوری استلا (victory stellae) همراه با چهار بخش امدادی خدای اوراتوها نیز به چشم میخورد سنگ قبرهایی با ظاهر شبیه به قوچ و گوسفند و متعلق به دوران آق قویونلو و قره قویونلو و سنگ قبرهایی مربوط به دوران سلجوقیان نیز در باغ این موزه نمایش داده میشود.
به طور کلی موزه وان ۳۳۷۴۹ اقلام و آیتم را در دل خود جای داده که از بین آنها ۱۴۵۶۸ عدد متعلق به بخش باستان شناسی و ۹۲۰ عدد متعلق به قوم نگاری است. از دیگر آیتمهای موزه وان میتوان به ۱۷۸۰۶ سکه، ۳ لوح، ۳۳۸ مهر و ۱۱۴ نسخ خطی اشاره کرد.
اشیاء درون موزه وان
در موزه وان میتوانید اشیای باستانی مربوط به دوران اوراتور و عثمانی را ببینید. اشیای باستانی اوراتور در واقع نماینده تمدن آناتولی شرقی است برای افرادی که به آثار، اشیا و اسناد تاریخی علاقهمند هستند، بازدید از موزه وان میتواند جالب و به یاد ماندنی باشد، با توجه به اینکه مدت زمان بازدید از موزه وان بیش از یک ساعت به طول نمیانجامد، توصیه میشود در سفر به وان حتما از این موزه نیز دیدن کنید.
سالنهای موزه وان ترکیه
موزه وان دارای دو سالن است که باستان شناسی و قوم شناسی دوران اوراتور و عثمانی را به نمایش گذاشته است و به طور کلی اشیایی که در این مجموعه دیده میشود مربوط به ابتدای عصرآهن است در سالن باستان شناسی، ابزار ابسیدین و ابزار استخوانی که در حین حفاریها در شهرکهای پیشاورانه Kızdamı وTilki Tepe یافت شده است، به نمایش گذاشته شده، همچنین نمونههایی از سرامیک متعلق به فرهنگ هزاره سوم و سرامیکهای تزئین شده از هزاره دوم در این سالن دیده میشود.
در سالن قوم شناسی موزه وان میتوان زیور آلات، جعبههای تنباکو، گردنبند و سکههایی از دورههای مختلف را دید. سنگ قبرهایی به شکل گوسفند و قوچ مربوط به دوران آق قویونلو و قرا قویونلو در بخش شرقی موزه وان و در باغ به نمایش گذاشته شده است همچنین در این قسمت مجسمهای از پیروزی اوراتور و خدای اورارتور در موزه وان دیده میشود.
۳۳۷۴۹ قطعه در مجموع با ۱۴۵۶۸ آثار باستان شناسی که در سالن باستان شناسی قرار داده شده است ۹۲۰ قطعه یا آثار موزه وان مربوط به قوم شناسی است که در سالن قوم شناسی قرار داده شده که شامل ۱۷۸۰۶ سکه، ۳ عدد لوح، ۳۳۸ مهر و موم و ۱۱۴ نسخه خطی میباشد.
بسیار ممنون که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید و امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات خوبی را به شما انتقال داده باشیم و همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جاذبههای شهر وان میتوانید مقاله جزیره آختامار وان را نیز مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید